Wat is het verschil tussen een “Stère” en een “kubieke meter” hout?

Een van de meest voorkomende vragen die wij krijgen is wat juist een stère hout is. Dit is gemakkelijk uit te leggen. Een stère is een volume van één kubieke meter gestapeld hout. Dit is dus met de lucht tussen het hout inbegrepen.

Soms verkopen we ook hout per kubieke meter. Dit wil dus zeggen een volle blok hout. Dit is meestal bij stammen omdat hiervan gemakkelijk de oppervlakte van te berekenen is.

1 stère hout = 0,8 m³

Welk hout moet ik stoken voor het beste rendement te hebben?

Op deze vraag is er een kort maar moeilijk antwoord. Zoals iedereen weet is “droog” brandhout het meest rendabel. Droog brandhout is hout met minder dan 21 % vocht in. Maar droog hout verkrijgen is soms zeer moeilijk. Brandhout moet afhankelijk van de hardheid en het gewicht van het hout langer of minder lang drogen. In volgende tabel vind je enkele voorbeelden van hoe lang een houtsoort moet drogen met hun brandwaarde. Hoe hoger de brandwaarde hoe meer warmte de houtsoort geeft.

Houtsoort

Brandsnelheid

Soortelijk gewicht (KG/M³)

stookwaarde (droog hout)

aantal jaar drogen

Acacia

Traag

800

12,2

2

Berk

Snel

600

9,1

1,5

Beuk

Gemiddeld

750

11,4

2

Den

Snel

550

8,4

1

Eik

Gemiddeld

750

11,4

2,5

Els

Snel

500

7,6

1,5

Es

Snel

750

11,4

1,5

Esdoorn

Snel

650

9,9

1,5

Haagbeuk

Traag

850

12,9

2

Iep

Snel

700

10,6

1,5

Kastanje

Gemiddeld

700

10,6

2

Kers

Traag

650

9,9

2

Linde

Snel

550

8,4

1,5

Lork

Snel

600

9,2

1

Noot

Snel

700

10,6

1,5

Populier

Snel

450

6,8

1

Spar

Snel

450

6,8

1

Wilg

snel

550

8,4

1,5

Zoals u ziet in de tabel heb je houtsoorten die snel of traag branden. Hoe sneller een houtsoort brand hoe vlugger je het dus warm hebt, maar ook hoe sneller je moet bijvullen.

Daarom is het voor een speksteenkachel aan te raden van een snel en dus lichtere houtsoort te kiezen. Dit is een kachel die in zeer korte tijd opgewarmd moet worden om dan een lange tijd warmte af te geven.

Bij een gewone kachel kan men beter kiezen voor een trager brandende soort omdat dit veel langer geniet en warmte geeft.

Kan ik halfdroog hout stoken?

Halfdroog hout is te stoken maar men moet rekening houden met het feit dat er veel warmte verdwijnt bij het stoken van half droog hout. Dit komt doordat u eerst het hout droog stookt tegen dat u effectief warmte produceert.

Bij naaldhout klopt dit niet. Dit omdat er hars in naaldhout zit. Deze hars is te zwaar om tot boven de schoorsteen te stijgen en zet zich vast in de schouw. Deze kan aandikken en uiteindelijk ontvlammen, met schouwbrand tot gevolg. Dus de gouden regel met naaldhout is enkel droog hout stoken.

Moet mijn schouw iedere jaar gereinigd worden?

Dit is zeker aan te raden, zelfs verplicht door de brandverzekering. Meestal in de kleine lettertjes van je polis kan je dit lezen, ook bij stookolie verwarming is dit aan te raden.

Waar stockeer ik mijn hout het best op?

Hout wordt het best gestockeerd op een beschutte plaats waar de wind nog steeds goed aan kan. Dus nooit in uw kelder, zolder of garage. Dit omdat hout nooit volledig droog is. Droog brandhout heeft nog steeds een klein percentage vocht in zich zitten. Indien je het dus onttrekt van tocht en lucht zal het beginnen te schimmelen.

Welke lengte van hout moet ik kiezen?

De lengte van het hout dat je aankoopt is afhankelijk van de grote van je kachel. Dat is de reden waarom wij zowel hout verkopen verzaagd op 25 cm, 33 cm en 40 cm. Het spreekt voor zich dat een kleine stoof makkelijker te vullen is met korte stukken als met lange stukken die je er enkel maar schuin in krijgt.

Is met hout verwarmen slecht voor het milieu?

Indien men droog brandhout brand is het niet schadelijker voor het milieu als het laten vergaan van deze stukken. Het is enkel belastend voor het milieu als men afval hout gaat verbranden, dit zijn bijvoorbeeld stukken geverfde vloerplanchetten.

Is hout uitputbaar als brandstof?

Met de wetgeving in Europa zitten we met een kapbeleid wat zorgt voor verjonging in onze bossen. Doordat wij op sommige plaatsen bomen wegnemen kunnen de andere bomen verder groeien en zo dikker en sterker worden. Zo komt het dat we bijna over een onuitputtelijke voorraad van hout beschikken als we ons aan een strikt bosbeleid houden.

Wanneer is het rendabel om zich met hout te verwarmen ?

Als je van alle soorten energie hetzelfde aantal kilowatuur gaat bekijken kom je tot deze vergelijking.

1000 kWh
= 100 l mazout
= 220 kg houtpellets
= 0.75 stère brandhout
= 88 m3 aardgas
= 78 kg propaan

Indien je dan zal uitrekenen aan de actuele prijzen van iedere soort energiebron kan je steeds berekenen wat het voordeligst is.

Bijvoorbeeld:
Als ik 3000 Liter mazout stook per jaar zou ik met een prijs van 0,6042 euro per liter jaarlijks 1812,60 euro nodig hebben.
Voor de zelfde warmte in brandhout komt dit op 22,5 stère brandhout wat overeenkomt met 1575,00 euro droog brandhout aangekocht aan 70,00 euro.
Indien je zelf hout kan stokkeren en dit laten drogen, komt dit zelfs maar op 1440,00 euro aangekocht aan 64,00 euro.